Szerző Téma: Műsorszóró FM rádióadó  (Megtekintve 60768 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető mercsedavid

 • Friss "júzer"
 • *
 • Hozzászólások: 1
  • Profil megtekintése
Re:Műsorszóró FM rádióadó
« Válasz #30 Dátum: 2012. Február 02. 10:07:35 »
Üdv Villám Dexter!

Egy alapítvánnyal közösen egy kisközösségi rádióadó indítását tervezzük, illetve ennek pályáztatását a Hírközlési Hatóságnál.
Pillanatnyilag a szükséges eszközök iránt kutakodom, és azt vettem észre, hogy hivatalos gyártótól vásárolva elég drasztikus összegekbe kerülnének ezek a dolgok. Az interneten keresgélve bukkantam rá erre a fórumra, és itt böngészve jóval kisebb árakat láttam.
Az lenne a kérdésem, hogy foglalkozik-e még rádióadó építéssel, illetve igény esetén vállalna-e ilyet?
Sajnos azt nem tudom, hogy ezek az épített adók használhatók-e hivatalosan, remélem igen.
Egy kisközösségi rádióadónak 1 km-es hatókörzete lehet, ez a jó minőségű sztereó vételre vonatkozik. Mivel ez vidéken lenne, ezért úgy gondolom, hogy egy 1-2 W-os adó ideális lenne erre. Elég lenne simán egy sztereó FM adó, esetleg RDS modullal kiegészítve.
Érdekelne, hogy egy ilyen adó építését Ön mennyiért vállalná?

Válaszát előre is köszönöm!

Nem elérhető villamdexter

 • Moderator
 • Törzs "Tag"
 • *****
 • Hozzászólások: 391
  • Profil megtekintése
  • A Demrad-os Villám Dexter honlapja
Re:Műsorszóró FM rádióadó
« Válasz #31 Dátum: 2012. Február 03. 01:16:09 »
Hell mercsedavid !
Hivatalos rádió állomáshoz, típusengedélyes adóberendezésre van szükség !
Ezek az adók amik itt voltak:
-Nem másznak el a kívánt frekvenciáról (szintézeresek),
-Birtokolni birtokolhatod csak hivatalosan nem üzemeltetheted csak engedélyekkel,
-Egy készülék lepapíroztatása, engedélyeztetése körülményes, esélyes lehet a többszöri visszadobás és a precíz dokumentáció léte szükséges, de mindenbe beleköthetnek. Az nem kevés pénz !
-Az oszcillátornak termosztátosnak kell lennie hiába van szintézer hozzá és nem mászik el,
-Egy olyan adó ami hivatalosan is üzemeltethető az nem olcsó !
-A jelen készülékek és a "papírozott" készülékek közt távolról észrevehető különbség nincs,
-A rádiós forgalmat ezen készülékek nem veszélyeztetik vagy zavarják, gerjedés nincs bennük, felharmónikusok le vannak szűrve 7 vagy 9 tagú szűrővel,
-Ezek ellenére CSAK saját felelősségedre kapcsolhatod antennára és úgy üzemeltetheted, (tudod mint a dohányzás),
-Tehát készülék van, DE ! A hivatali procedúrákról a megfelelő hivatalokban érdeklődj, rafináltságokról (ha vannak) meg sok más hasonló cipőben utazótól informálódj...
-Ha az engedélyezett teljesítmény adatokat nem hágod át, akkor hosszú rádiós karriert futhatsz be.
-A törvény úgy néz ki, hogy akkora kis teljesítményre fogsz engedélyt kapni amennyivel csak a hiperszuper készülékek bírkóznak meg, a hétköznapi hulladék mobiltelefonos vevők és hifitornyok nem hiszem.
-1km relatív = mihez képest és hol ? Ideális esetben ? Csak mert ideális eset nincs, csak a mesékben.
-Fontos hogy minden RELATÍV ! 1km milyen érzékenységű vevőkészülékkel, milyen terepviszonyok közt, hol és milyen antennával véve ?
-Az aktuális területen belül számolni fognak majd azzal, hogy mennyien laknak a lefedett területen belül 1 négyzetkilóméteren, persze jó sokan, ezért kevesebb teljesítményre fogsz engedélyt kapni, természetesen a lakosság elenyésző minimális tört része hallgat rádiót és mégkevesebb rése fog csak téged hallgatni. Ezért célszerű helyi vásárló helyeken téged bekapcsoltatni, persze azzal is szórakozhatnak, hogy ha rádió szól egy nyilvános helyen azért is fizessen az ember,
-A betelefonálók, hallgatottsági teszt során megcsörgetők száma megmondja a lelkes hallgatók számát az adott időszakban, a nem lelkes és csóró kategória akinek nincs pénz a kártyáján az sose derül ki, és ezen kívül lesznek a visszahúzódók akik sose adnak magukról életjelet.
-A rendes igazi rádiózásban csak így lehet az igazi hallgatottságot nézni, néha elszomorító ha senki nem csörög, és az is hogy lehet hogy süket falaknak szórod a zenét, ennél talán jobb az internet rádió, de annál viszont tényleg látod honnét hallgatnak és hányan. De lehet jobb a boldog tudatlanság és akkor az igazi.
Régen én is szerepeltem ebben a listában amikor a neten is adtam, érdemes közéjük bekerülni: http://radiostat.hu/
-1-2W bőven ideális lenne de csak pár milliwattra fogsz majd engedélyt kapni.
-Kíváncsi vagyok arra a személyre aki majd odaáll 1km-es körzet széléhez és megállítja a rádió hullámokat, körbe-körbe nehogy véletlen tovább menjenek... (jó móka)
-A hatóság arra nem fog garanciát vállalni hogy a kiadott engedéllyel minden bóvli vevőkészülékkel amihez a gagyizós emberek a tesco és a "kínaiak" által megszoktatott "olcsóhoz" hozzá szoktak, hogy azzal garantáltan venni lehessen bármit is. Ezek mind jó ideák de kompromisszumot kell kötni... És az emberek jobb minőséget venni ugyan nem fognak. Egy nagyobb teljesítményű adó mellé ha bekerülsz akkor az olcsó készülékeken nem biztos, hogy hallható leszel.
Adó mellé fontos az illesztett antenna és a minél rövidebb antenna kábel hossz !!!
Fontos, hogy az adó minél magasabbról szórjon és minél nagyobb területet lásson be !!!
Fontos a villámvédelem !
Sztereo és RDS szerintem mostanában minimum elvárás, én jelenleg a Gazdasági rádiónál nem láttam tegnap RDS-t az országban, bár régebben nekik is volt szerintem.
A legutolsó kérdéshez szükséges pár információ, illetve minden az igényektől függ, (hogy milyent tudok hozni.)
Telefon csodákra képes, a hozzászólás jó, mert előre látni így a vázolt történetet. Elérhetőség menü -> telefonszám -> hívás.
Üdv

-2012-ben: elavult az irc, icw, aim, aol, yahoo msn, skype, a régi közösségi oldalak myvip, iwiw, myspace és kizárólag a facebook nyomul és minden más le van ejtve. Rádiózás akkor volt nagy szám amikor kevés embernek volt vevő készüléke, amikor még fejletlenebb volt a technika, amikor még az internet se volt, vagy amikor kezdett bejönni, de akkor jött a dc++, a törrent, a videó megosztó oldalak, és a youtube. Az embereknek amikor volt ideje még rádiót hallgatni, (vidéken még mindig nagyobb keletje van mint nagyvárosokban), amikor az emberek nem tv függő valóságshow függő zombik voltak, amikor még hétfőnkénti műsorszünet helyett fűrészeltek egyett az asszonyukkal. A fiatalokon különböző zenei őrületek mentek mindig is végig, én a elektronikus tánczene kifejlődő korában voltam oda ezért a műfajért. Ha nem az aktuális zenei "igényt" elégíted ki, akkor nem téged hallgatnak, vagyis ha valami hulladék műfaj jön ki és nem azt nyomatod akkor semmit nem érsz, mert nem érdekli őket, városokban éves szönten kb 10szám a trendi minden évben amit addig játszanak míg megunod, ha változatosat szeretnél játszani akkor a "droid" hallgatók koccolni fognak. Ugye a nyomikat a nagykereskedelmik kiszolgálják naponta ugyanatokkal a zenéknek nevezett szörnyűségekkel, tehát valami kuriózumabb zenéket kell játszani.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Június 13. 09:14:46 írta villamdexter »
Hozzászólás="VÁLASZ" gomb
Villám Dexter / Demrad kazán gyógyítás, hibakódok, tanácsadás a rendeltetésszerű használathoz..
elektronika, reménytelennek látszó készülékek megmentése.
Elérhetőség:
Demrad TELEFONSZÁM új ablakban megnyitva
http://villamdexter.uw.hu/elerhetoseg.html
vagy
https://demrad.hu

Nem elérhető villamdexter

 • Moderator
 • Törzs "Tag"
 • *****
 • Hozzászólások: 391
  • Profil megtekintése
  • A Demrad-os Villám Dexter honlapja
Re:Műsorszóró FM rádióadó
« Válasz #32 Dátum: 2012. Február 16. 12:32:21 »
Hello jani1976 !
Egy időben készítettem néhányat, de mostmár nem. Viszont ha kell tudok hozni olyant ami hazai gyártmány.
A félhullámú dipól volt a legegyszerűbb, de ehhez illesztés kell. Ezt balun transzformátorral érdemes megoldani szerintem.
A rövidülési tényező a 0,96 az nem biztos adat, de nem számoltam pontosabban. Illesztetlenség esetén nagyobb SWR várható.
"Karl Rothammel: Antenna könyv" tud mindenben pontosabbat.
Amit találtam a neten még: http://www.ha5cfj.hu/dm2abk/content.html
Üdv
Hozzászólás="VÁLASZ" gomb
Villám Dexter / Demrad kazán gyógyítás, hibakódok, tanácsadás a rendeltetésszerű használathoz..
elektronika, reménytelennek látszó készülékek megmentése.
Elérhetőség:
Demrad TELEFONSZÁM új ablakban megnyitva
http://villamdexter.uw.hu/elerhetoseg.html
vagy
https://demrad.hu

Nem elérhető kicsigy

 • Friss "júzer"
 • *
 • Hozzászólások: 1
  • Profil megtekintése
Re:Műsorszóró FM rádióadó
« Válasz #33 Dátum: 2012. Február 21. 12:33:49 »
Sziasztok!

Érdeklődnék,hogy erről az Fm adóról mi a véleményetek!Gondoltam hozzá egy Gp antennát.

http://www.fmuser.org/low-power-fm-transmitter/15Watt-ST15B-FM-broadcast-transmitter-only-69usd-inlcuding-shipping-for-sale-Promotion.html

Nem elérhető villamdexter

 • Moderator
 • Törzs "Tag"
 • *****
 • Hozzászólások: 391
  • Profil megtekintése
  • A Demrad-os Villám Dexter honlapja
Re:Műsorszóró FM rádióadó
« Válasz #34 Dátum: 2012. Április 15. 12:06:18 »
Hello kicsigy !
Én csak az 1.) kategóriában tudok segíteni. Valamit valamiért, ami mindent tud, az semmit nem tud profin.
Opciók a következők, dönts TE !:

1.) Hazai, magyar nyelvű hazai élő és telefonos vagy személyes supporttal rendelkező, bevált, nem zajos, nem sípoló, kipróbált, nem csilli-villi, stabil, strapabíró, vásárlás előtt kipróbálható, elérhető áru típus.

2.) Külföldi, esetlegesen kínai, supporttal nem rendelkező, ismeretlen működésű, papíron minden ideális adattal rendelkező, interneten keresztül esetlegesen előrefizetéssel rendelhető, vásárlás előtt ki nem próbálható, olcsó típus, lehet gagyi kategória.

3.) Külföldi, angol levélváltáson keresztüli supporttal rendelkező, szakik körében elterjedt, utánépített, bevált, kipróbált, dobozolt vagy dobozolatlan és építőkészletben is kapható, élesztés nélküli, vásárlás előtt ki nem próbálható, nem olcsó.

4.) Külföldi, angol supporttal rendelkező, ismeretlen, semmit nem tudni róla fajta, nem kipróbált, csilli-villi nagyon dizájnos, nyomkodható, papíron mindent tudó, ismeretlen gyártótól származó típus, olcsó áron, vásárlás előtt ki nem próbálható.

5.) Profi gyári kivitel, külföldi vagy hazai supporttal rendelkező vagy nemrendelkező, típusengedélyes, tudásilag drágán keveset, mégtöbbel dágábban mégtöbbet, vásárlás előtt ki nem próbálható, hazai szinten irreálisan magas árú.
Hozzászólás="VÁLASZ" gomb
Villám Dexter / Demrad kazán gyógyítás, hibakódok, tanácsadás a rendeltetésszerű használathoz..
elektronika, reménytelennek látszó készülékek megmentése.
Elérhetőség:
Demrad TELEFONSZÁM új ablakban megnyitva
http://villamdexter.uw.hu/elerhetoseg.html
vagy
https://demrad.hu

Nem elérhető Macgyver

 • Friss "júzer"
 • *
 • Hozzászólások: 1
  • Profil megtekintése
Re:Msorszr FM rdiad
« Válasz #35 Dátum: 2012. Június 15. 14:22:06 »
dvzletem Olvastam errl az oldalrl s tetszik is a tma s rdekelne is ezzel kapcsolatban az hogy nekem van 1 ilyen transmitterem:
http://www.bestdigital.hu/fm-transmitter-bluetooth-p-128.html?osCsid=d26f2816189d286c378b2927a912d406
Ennek a turbozgatst probltam megvalsitani mert a mi utcnkat szeretnm lefedni rdi adval. Ezzel a cuccal azt csinltam hogy kivezettem bellle az antennt s rktttem 1 sima TV antennra (mert nem volt ms) s elrtem vele azt hogy 400-500 mtert tudok vele bizonytalanul s ingadozan sugrozni. 1 ve csinlom mr ezt s megy az adnak csufolt valamim a nap 24 rjban azta is. Azt szeretnm megtudni hogy ennek a jelt fel lehetne e ugy ersiteni hogy * adhassak tovbbra is s az utcnkat le tudjam fedni vele egyszben vagy felttlenl ms megoldsra volna ezesetben szksgem? A szomszdoknak tetszett ugy tnik az adm mert mr nem 1xallottam a kzvetlen krnyezetembl hogy az szolt nluk is mint nlam de n az utcnkat felttlenl le szeretnm ezzel fedni hogy ez lehetsges  e PL 1 FM re kszitett antennval? vagy ha lenne is hozz akkor is csak ugyan ez lenne az eredmny?

admin mdostsa: sajt rdekedben a *-ozott rsz trlve lett.
« Utoljára szerkesztve: 2012. Június 21. 10:49:55 írta Mini7777777 »

Nem elérhető villamdexter

 • Moderator
 • Törzs "Tag"
 • *****
 • Hozzászólások: 391
  • Profil megtekintése
  • A Demrad-os Villám Dexter honlapja
Re:Msorszr FM rdiad
« Válasz #36 Dátum: 2012. Június 21. 10:43:37 »
Hell Macgyver !
Egy rdi ad berendezs a kvetkezkpp nz ki:
Bemeneti szr, sztereo kder, rds kder, szintzer, oszcilltor, elerst, vgerst, 9tag felharmnikus szr, rszenknti kln rnykols, rnykolt dobozols, stabilizlt s szrt tpegysg, ohmikusan illeszked a frekvencira hangolt antenna s antenna kbel.
Neked van: egy egyszer rf modultor, sztereo kder.
Nincs szintzer, nincs rnykols, nincs felharmnikus szr, nincs frekvencira hangolt antenna !
Ha valaki "kalzkodik" az csinlja profin vagy vllalja a kvetkezmnyeit az "egyszer" technikjnak !
Amivel a tbbi embert, rdi s tv llomst, kalzt nem zavarja !
A te transmitter kszlked egy EGYSZER rdiad vagyis csak egy oszcilltor pr miliwattal ami mg ha nem is ll be pontosan a frekvencira vagy ha elcsszik akkor se zavar sokat csak pr mteren bell okozhat csak gondokat ! Azrt is nincs klnsebb antennja, vagy ha van akkor az csak egy rvidebb darab drt !
Azt trbzgatni flsleges s nem rdemes mivel mindenfle csimpi-csumpi knai kszlkek semmifle labort nem lttak s ignytelen s legolcsbb legegyszerbb szerelskkel csak a gondot okozhatjk !
n nem hvnm magamra a szervek figyelmt egy feleltlen knai konstrukci "tovbbfejlesztsvel" !
A megnvelt teljestmny a zavarokat is ersti ! Minl nagyobb teljestmnyre vgysz annl biztosabb, hogy szintzert KELL ptened s felharmnikus szrt !
A meglv knai "csodt" tovbbfejleszteni sokkal tbb munka mint egy normlis zembiztos jat pteni !
Helyedben az eddigi bevizsglatlan kszlkek tern trtnt tapasztalataim alapjn mg hangolt antennt se tennk a kimenetre az elg valsznen vrhat kellemetlensgek elkerlsnek rdekben !
Pl ahogy melegedik az oszcilltor mszni fog a frekvencia, ha megremeg a kszlk doboza akkor az oszcilltor tekercse is megmozoghat akkor meg a freki csszklhat, ezek meg ugye felgyelet nlkl is stabilnak kell hogy legyenek.
Online kalzkods necces, br eddig lehet nem voltl jelents tske a spektrumanaliztorokon s senkit nem zavartl de csak okosan lehet csinlni sajt felelssgre de nem szabad ezt a mfajt !
Elg egy hlye kcsg szomszd s vge lehet az rmnek s ha mennek bemrni s bevizsglni akkor te talaktottad a kszlkedet s nem rendeltetsszeren hasznltad... benne van a hasznlati tmutatjban, hogy zrt helyen hasznlhat s kls antennra ktni tilos... vagyis benne kne hogy legyen.
Attl mg, hogy valamit nem ltsz az nem jelenti azt, hogy az nem ltezik !
Attl mg, hogy valami nem trtnt meg az nem azt jelenti, hogy nem trtnhet meg !
Szerintem pts egy NORMLIS adt ! (...amit persze ugyangy nem kthetsz majd antennra s hivatalosan nem zemeltethetsz...)
dv
Hozzászólás="VÁLASZ" gomb
Villám Dexter / Demrad kazán gyógyítás, hibakódok, tanácsadás a rendeltetésszerű használathoz..
elektronika, reménytelennek látszó készülékek megmentése.
Elérhetőség:
Demrad TELEFONSZÁM új ablakban megnyitva
http://villamdexter.uw.hu/elerhetoseg.html
vagy
https://demrad.hu

Nem elérhető villamdexter

 • Moderator
 • Törzs "Tag"
 • *****
 • Hozzászólások: 391
  • Profil megtekintése
  • A Demrad-os Villám Dexter honlapja
Re:Msorszr FM rdiad
« Válasz #37 Dátum: 2014. Április 04. 09:04:19 »
Vltozs:
A toroid traf megvan, el s htlap megmunklva, htlap teljesen megptve, csatlakozk, hts ksz, htborda s a szerelvnyei sszeszerelve, a sztereo kder, szintzeres adpanel, rds kder megptve, kompresszor-limiter ramkr is (mg egyszer nem tervezek ebbl az egysgbl pteni, sok mel volt vele).
Hinyzik mg:
A kimeneti 9tag felharmonikus szr, a szablyozhat s a fix tprsz, a szintzer lock esetn ads engedlyez, a panelek s az LCD felrgztse, az leszts mg vrat magra, N-csati lesz a BNC helyett. Lelki szemeim eltt mr a klsejn kvl a belseje is megvan, hogy "csont profi" lesz az is (remlhetleg s terveim szerint).
Hamarosan...
« Utoljára szerkesztve: 2014. Július 03. 20:06:26 írta villamdexter »
Hozzászólás="VÁLASZ" gomb
Villám Dexter / Demrad kazán gyógyítás, hibakódok, tanácsadás a rendeltetésszerű használathoz..
elektronika, reménytelennek látszó készülékek megmentése.
Elérhetőség:
Demrad TELEFONSZÁM új ablakban megnyitva
http://villamdexter.uw.hu/elerhetoseg.html
vagy
https://demrad.hu

Nem elérhető villamdexter

 • Moderator
 • Törzs "Tag"
 • *****
 • Hozzászólások: 391
  • Profil megtekintése
  • A Demrad-os Villám Dexter honlapja
Re:Msorszr FM rdiad
« Válasz #38 Dátum: 2014. Május 18. 01:33:37 »
Mikntek:
-LCD kijelz nem lenne fontos, de jl mutat a 2014-es kk httr fehr karakterek "trend"-el s lassan alap elvrs. (Nekem s sokaknak msoknak mint rgen is az zemi llapot jelz LED-es vltozat is elg.)
-A rack doboz univerzalits s design vgett jobb s szerethetbb.
-A rack dobozhoz elkszltek a doboztervek gy az utn pthet, ms klsnek nem ltom rtelmt ha erre van bejratott t.
-Kapcsolzem tpegysgeket n nem szeretem s ha lehet passzv tpegysget rszestek elnyben hossztv s stabilits vgett !
-Szerintem mono ads mr alig van gy a sztere alap elvrs.
-Mr majdnem minden rdi RDS-t kld gy az is alap elvrs, aki meg nem az a feltn.
-RDS-bl nem kell bonyolult, ltalban egyszer belltjk a rdi nevt s elrhetsgeit majd elfelejtik a ltezst s akinek meg bonyolultabb kell az meg kr egy beptett profi rds kdert felrrt vagy ahhoz kri csatlakoztathatv az adt.

Idvel a trtnt vltozsok.:
rak szintzerrel, sztereval, RDS-el, kimen teljestmny lltssal, tpegysggel s rack-dobozban kompletten !
NEM barkcs ksztmny, ignyes utn pts, de nem is gyr ksztette !
A rgebbi rakat az RDS kder s a rack-doboz, az LCD kijelz s a toroid transzformtoros tpegysg nmileg vltoztatta.

Rszletesebb lers a rackes kivitel LCD kijelzs adkrl.:
jdonsgknt csak a szintzer frekire llsa utn kapcsol be az ad, behzatlan llapotban spol mg frekire nem ll (A tervek szerint.) (Pillanatok alatt megtrtnik az zemksz llapot).
A doboz elejre: LCD kijelz kk httrvilgtssal s fehr sznnel vilgt karakterekkel.
(Ez NEM az a kszlk amit babrlni kelljen, egyszer be van lltva aztn nzni lehet a hasznlaton kvl !)
A doboz htuljra:
1piros 1fekete aranyozott j minsg RCA aljzat a sztere hang bemenetnek,
1db Radial mrkj N-csatlakoz az RF kimenetnek,
1db RS232 (COM vagy sorosport) csatlakoz az RDS programozsnak,
(USB talaktst kvlrl lehet csatlakoztatni, ATEN USB RS232 konverter ajnlott.)
(Az USB csak max.: 5m kbellel megy, mikzben az RS232 az 15-20m is lehet !)
1db 230V-os PC tp euro aljzat az energia elltshoz,
1db kvlrl cserlhet biztostk olvadbiztostk aljzat a 230V-ra,
1db 230V-os kt-ramkrs hlzati kapcsol,
1db kimenteljestmny llt potmter,
1db hlzati feszltsg indiktor, (mg alakulban, hogy bele kerl-e),
1db RDS aktivits LED, (mg alakulban, hogy bele kerl-e),
1db szintzer LOCK LED, (mg alakulban, hogy bele kerl-e),
1db kijelz httrvilgts kapcsol, (Ez a "felhasznl is fontosnak rezze magt cm kapcsol", a legfontosabb dolog amit a felhasznl babrlhat a kszlk elrontsa nlkl s rezheti, hogy az irnyts az  kezben van ! :o)
2db htborda kzstve (ventiltoros htst a tervek szerint NEM ignyel, mivel megfelel mret a htfellet).
A kszlket ajnlott:
rack szekrnyen kvl, NEM r s kr pakolni, jl szellz polcra vagy szekrnybe helyezni, vagy
httt rack szekrnybe, vagy
norml rack szekrnybe kb kzpre s kevsb meleged egysgek fl helyezni, alatta fltte 2U kihagyssal.
A kszlk felharmonikus szrvel el van ltva ami kiszri a felharmonikusokat.
A megadott teljestmnyek illesztett antenna esetn rvnyesek !
Antenna vagy mterhels csatlakoztatsa nlkl bekapcsolni TILOS ! (Klnben a kszlk nagy valsznsggel meghibsodhat !!!)
Zavarni vele brkit is TILOS !
Hivatalosan engedllyel hasznlhatak !
Bekapcsolni CSAK SAJT FELELSSGRE !
(((Vagyis: Bntetlenl CSAK mterhelsen s faradey kalickban zemeltethetek e-nlkl. ;) )))
Engedly nlkl antennra ktni se szabad !

0,1-5W (kb.: 5W = 10-15km) llthat kimen teljestmnnyel, (tervek szerint ezen intervallumban lesz szablyozhat),
PIC-es s szintzer IC-vel frekvencin tartott oszcilltorral,
Szintzer behzatlansg esetn kimenet letiltsa a behzs megtrtntig s addig hangjelzs (tervek szerint),
1U rack doboz, ignyes, eszttikus dobozolssal s szerelssel, (igny esetn aljn 4db gumitalppal),
LCD kijelz ki-be kapcsolhat kk httrvilgtssal s fehr karakterekkel,
sztere 2db (jobb s bal) csatorna bemenettel,
RDS (akr zeneszm cm kijelzssel* ),
sztere compressor, limiter, clipper elektronikval,
j minsg csatlakozkkal,
beptett passzv toroidos tpegysggel,
CCIR szabvnyoknak megfelelen ptett de, NEM tpusengedlyes de ENGEDLYKTELES kszlk !
kb.: 100eFt (nett) (1db ha mr az idk alatt minden meglett hozz csak mindig napoldott, akkor be kell fejezni, hamarosan...)

5-25W (kb.: 25W = 20-30km) llthat kimen teljestmnnyel, (tervek szerint ezen intervallumban lesz szablyozhat),
PIC-es s szintzer IC-vel frekvencin tartott oszcilltorral,
Szintzer behzatlansg esetn kimenet letiltsa a behzs megtrtntig s addig hangjelzs (tervek szerint),
2U rack doboz, ignyes, eszttikus dobozolssal s szerelssel, (igny esetn aljn 4db gumitalppal),
LCD kijelz ki-be kapcsolhat kk httrvilgtssal s fehr karakterekkel,
sztere 2db (jobb s bal) csatorna bemenettel aranyozott RCA csatlakozkkal,
RDS (120karakteres RDS zenet kirsa = 15db 8karakteres szveg, 1-10mp kztt bellthat vltsi idvel),
(extra esetben igny esetn akr zeneszm cm kijelzssel* ),
j minsg csatlakozkkal,
beptett passzv toroidos tpegysggel,
CCIR szabvnyoknak megfelelen ptett de, NEM tpusengedlyes de ENGEDLYKTELES kszlk !
kb.: 130eFt (nett) (Csak 1db-hoz vannak flksz elksztett egysgek, de doboz, traf s nhny fontos aprsg s a mg meg se vett doboz megmunklsa s az sszeszerels s leszts hinyzik, csak igny esetn...)


A fenti kt kszlktl rszben eltr tuds s dobozols kistestvr:

0,1-1W (kb.: 1W = 3-5km) llthat kimen teljestmnnyel, (tervek szerint ezen intervallumban lesz szablyozhat),
CMOS szintzerrel frekvencin tartott oszcilltorral,
Szintzer behzatlansg esetn kimenet letiltsa a behzs megtrtntig s addig hangjelzs (tervek szerint),
(A tervek szerint az eleje alumnium vagy fekete vagy fehr szn), teteje fekete, alja fehr doboz (aljn 4db gumitalppal),
1db feszltsg alatt (bekapcsolva) sttkk LED krmozott foglalatban, (tervek szerint)
1db RDS kder aktivits jelz rzsaszn LED krmozott foglalatban, (tervek szerint)
1db szintzer LOCK (behzva) zld LED krmozott foglalatban,
1db szintzer UNLOCK (nincs behzva) piros LED krmozott foglalatban,
1db RF kimenet jelz srga LED krmozott foglalatban,
sztere 2db (jobb s bal) csatorna bemenettel,
RDS (120karakteres RDS zenet kirsa = 15db 8karakteres szveg, 1-10mp kztt bellthat vltsi idvel),
USB nyomtatkbel s szmtgp segtsgvel programozhat RDS, beptett RS-232/USB talaktval (tervek szerint),
j minsg csatlakozkkal,
kls passzv stabil tpegysggel,
ignyes, eszttikus dobozolssal s szerelssel,
CCIR szabvnyoknak megfelelen ptett de, NEM tpusengedlyes de ENGEDLYKTELES kszlk !
kb.: 70-80eFt (nett) (lehet egyszer lesz ilyen is, most mg fikci, vagy csak ilyen lesz...)

Jelenleg igny esetn egy egyedi, "killtsi bemutat darab" vitrinbl, smdstett adpanellel van (nett) kb.: 90eFt-rt.

Fnykpek hamarosan.
(*A hogyanra krdezz r)
Nagyon lassan haladok aprlkosan tklgetve, mert frankt akarok s egyenlre ezek vannak vagy lesznek.
A legfontosabb az antenna ! Amit az adkhoz szoktak keresni plusz. Azt mostanban nem tervezek kszteni de azt rendelni tudok frekire.

Hny Wattot ajnlok ?
Nagyon j rzs a szomszd utca elrse is...
Szvem szerint 0,1 - 1W kztt valamit, azzal is el lehet messzire menni, ha mr a 50-100mW teljestmnynl 100-300m-rl szmoltak be.
5W merszkeds, 25W brutlis, ennl nagyobb teljestmny meg eszelssg !

Ezek a kszlkek el kne, hogy kszljenek idvel, de nem tervezek utn gyrtst a viszonylag szk rdekld rteg s kevs megkeressre s a brutlsok munkra s befektetett idre val tekintettel !
« Utoljára szerkesztve: 2014. December 27. 22:07:40 írta Mini7777777 »
Hozzászólás="VÁLASZ" gomb
Villám Dexter / Demrad kazán gyógyítás, hibakódok, tanácsadás a rendeltetésszerű használathoz..
elektronika, reménytelennek látszó készülékek megmentése.
Elérhetőség:
Demrad TELEFONSZÁM új ablakban megnyitva
http://villamdexter.uw.hu/elerhetoseg.html
vagy
https://demrad.hu

Nem elérhető villamdexter

 • Moderator
 • Törzs "Tag"
 • *****
 • Hozzászólások: 391
  • Profil megtekintése
  • A Demrad-os Villám Dexter honlapja
Re:Műsorszóró FM rádióadó
« Válasz #39 Dátum: 2014. Május 30. 01:56:58 »
2014-ben változik a tartalom néhány helyen, néhány sor törölve ezen topicban, újrafogalmazás folyamatban.
Hozzászólás="VÁLASZ" gomb
Villám Dexter / Demrad kazán gyógyítás, hibakódok, tanácsadás a rendeltetésszerű használathoz..
elektronika, reménytelennek látszó készülékek megmentése.
Elérhetőség:
Demrad TELEFONSZÁM új ablakban megnyitva
http://villamdexter.uw.hu/elerhetoseg.html
vagy
https://demrad.hu

Nem elérhető lzoli74

 • Friss "júzer"
 • *
 • Hozzászólások: 3
  • Profil megtekintése
Re:Műsorszóró FM rádióadó
« Válasz #40 Dátum: 2014. Június 02. 15:13:21 »
Kedves Dexter!

Örömmel olvastam hozzászólásaidat, látom a témában rendkívül felkészült vagy és sok érdekes tanácsot merítettem a gondolataidból amit felhasználtam saját rádiós projectem sikeréhez. Jómagam már évek óta vágytam egy jól működő megbízható készülékre, amivel nem szenvedés a munka. Építettem ilyen-olyan kapcsolásokat de rá kellett jönnöm, hogy az otthon rendelkezésre álló műszerek és eszközökkel jobbat elérni nem lehet. És akkor még elmondhatom, hogy van műszerem szinte mindenre.

Tehát én azt az utat választottam, hogy modulokat vásároltam és a végső építkezés marad csak nekem. No az se volt egyszerű, de elkészült a gép és azóta is a legnagyobb örömömre szépen dolgozik és nagyon megbízhatóan teszi a dolgát. Nem volt olcsó, mint ahogy már te is felhívtad sok érdeklődő figyelmét erre. De nem bántam meg, hogy ezt az utat választottam. A kivitelezők itthoniak, rendkívül lelkes fejlesztőcsapat, mindenben a segítségemre voltak az építkezés során.

Készülékem lelke a holland RDVV 2012-s adó modulja, nagyon bevált jó kis szerkezet. Van benne RDS (abból is a legtöbbet tudó darab) és sztereó kóder  (na azon lenne még mit csiszolni (rádiótechnikás)). De működik és örömömet lelem benne. Teljesítménye bőven elegendő lenne nagyobb területek ellátására, de tisztában vagyok ennek veszélyeivel és nem is célom ez. A technika iránti érdeklődésem sarkalt a készülék megépítésébe, és bőven beérem a kerten belüli kocarádiózással. Ennek megfelelően csak milliwattokkal járatom a gépet, noha mehetne 15Watt-al is... Hangja nagyon szép, stabil, nem zavar semmit-se (erről műszeresen egy spektrum analizátorral meg is győződtünk). Nagyon szívesen megosztom tapasztalataimat ha valakit érdekel az építkezés és az élesztés folyamata. Hátha valakinek segítségére lesz, ha belevág egy hasonló berendezés megépítésébe.
Zoltán

Nem elérhető villamdexter

 • Moderator
 • Törzs "Tag"
 • *****
 • Hozzászólások: 391
  • Profil megtekintése
  • A Demrad-os Villám Dexter honlapja
Re:Msorszr FM rdiad
« Válasz #41 Dátum: 2014. Július 04. 16:33:41 »
Hello lzoli74 !
Vglis majdnem minden ad modulokbl pl fel :)
Els adba alap rds-t szoktak pteni, aztn van aki kiprbl profibbakat is de nem sokan foglalkoznak ezzel szerintem.
A tbbsg mr annak is rl ha kirja a rdi nevt vagy a reklmjt folyamatosan cssztatja.
Sztereo kderbl is van sokfle, de az alap kdernl drgbbra itthon nincs igny, az is szpen szl.
Ha antenna s antenna kbel frank akkor kis teljestmnnyel is messzire el lehet hatni s tnyleg nem kel nagy teljestmny.
rlk, hogy hasznosak voltak az rsaim illetve, hogy sikerlt az pts. Sokak az els sikertelensgnl megtorpannak :)
Kszts rla honlapot a "hogyan kszlt az adm"-rl.
Tnyleg kitart alkotval rg tallkoztam, ki pnzt s idt is szn ilyenre.
Hamarosan nmi utn pthet irodalmat belinkelgetek, olyanokat amiket kiprbltam.
Aztn majd lesznek jabb fnykpek is...
dv
Hozzászólás="VÁLASZ" gomb
Villám Dexter / Demrad kazán gyógyítás, hibakódok, tanácsadás a rendeltetésszerű használathoz..
elektronika, reménytelennek látszó készülékek megmentése.
Elérhetőség:
Demrad TELEFONSZÁM új ablakban megnyitva
http://villamdexter.uw.hu/elerhetoseg.html
vagy
https://demrad.hu

Nem elérhető lzoli74

 • Friss "júzer"
 • *
 • Hozzászólások: 3
  • Profil megtekintése
Re:Msorszr FM rdiad
« Válasz #42 Dátum: 2014. Július 28. 10:55:29 »
Szia Dexter! Nagyon ksznm vlaszzenetedet! Igen, biztosan gy van ahogy megfogalmaztad; sokan feladjk mieltt elkszlne a berendezs. Nem is egyszer, ha belegondolok mennyit forgattam a dolgokat a dobozba szerels eltt, hogy minl optimlisabb legyen a modulok elhelyezkedse, ne legyen egy tlthatatlan kbelgubanc a kszlk belsejben.

Kzel egy vig pihentek a cuccok a dobozban amiben gyjtttem az alkatrszeket. Nem kapcsoltam be addig egyiket se mg minden a helyre nem kerlt s a bektsek kbelezsek le nem lettek ellenrizve. Vsroltam egy DAIWA VHF keresztmutats teljestmny/swr mrt, mterhelst, kbeleket s csatlakozkat. Ezek elengedhetetlenek - ktelez darabok annak aki rdizni akar! Miutn minden elkszlt s rendben ssze lett csatlakoztatva jtt az els bekapcsols s bellts.

Ide raktam fel j nhny fott: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9029774

Jelenleg - mint korbban rtam - jl mkdik a gp, hasznlom htvgkknt - tbbnyire WEB-rdik ill. sajt gyjtemnyemet "relzem" ki a kertbe mhelybe. Teljestmny amin jratom a cuccot nagyon kicsi, de azrt tovbbra is bennem van a flsz a lebukssal kapcsolatban. Ezidig semmi se trtnt, remlem nem is fog. Kvncsisgkpp elmentem stlni egy kicsit mekkora terleten foghat az adsom. 100mW- krl jrhat az ad s azt tapasztaltam, hogy krnyez egy kt utcban jl vehet az adsa, kertes hzas vezetben - sok fval ami tudjuk, hogy ersen rnykol. Tvolsgra, gy ngy-tszz mter monban, sztereban a fele... Antenna egy negyedhullm dipolus, amit kt teleszkp antennt felhasznlva ptettem meg. A sugrz s az ellensly a hullmhossznak s a kbel rvidlsi tnyezjnek megfelel mretre van kihzva s egyenlre bent van a szobban.

A kszlk leggyengbb pontja a sztere kdere. Nagyon gondolkodom egy komolyabb modul ptsn vagy beszerzsn. A baj az vele, hogy nhny kszlken monban szl az ads. Nem rtem mirt... A kszlkek nagy tbbsgn, rendesen sztere a vtel. Baj van az RDS/MPX pilot szinkronnal is. Az RDS kder r tud szinkronizlni a 19kHz-s pilot vivre de akkor meg elmegy az RDS jel is s a vevkszlkeken nem jelennek meg a szveges informcik. Leprbltam egy klcsn sztere kderrel a kszlket s azzal tkletesen mkdtt minden, csak azt sajnos vissza kellett adjam. Valsznnek tartom, hogy a rditechniks kdernek nem pontos a 19kHz-s pilotjele, hanem eltr valamekkora mrtkben a szabvnytl. Emlkszem, nagyon problms volt a kristly beszerzse is hozz.

Most kt megoldson trm a fejem, vagy nekillok pteni egyet, vagy nzegetve az e-bay aukciit kinztem magamnak egy ilyet amit megrendelnk:

http://www.ebay.com/itm/New-FM-Stereo-Encoder-48-Sampling-MPX-Stereo-for-Broadcast-Exciter-Transmitter-/111395886441?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19efb65569

Egyenlre ennyi, szvesen veszem tapasztalataidat is a tovbbiakban!
Zoltán

Nem elérhető villamdexter

 • Moderator
 • Törzs "Tag"
 • *****
 • Hozzászólások: 391
  • Profil megtekintése
  • A Demrad-os Villám Dexter honlapja
Re:Msorszr FM rdiad
« Válasz #43 Dátum: 2014. Július 30. 18:12:51 »
Hello lzoli74 !
A rditechniks sztereo kder s a pirs rds is szerintem j !
Ha tnyleg pontosan 19Mhz-es kristlyod van s nem ms kzeli rtk akkor tapasztalataim alapjn oszcilloszkppal szpen be lehet lltani mindent :D Nekem elsre sikerlt aztn utnptettem ismt ktszer s akkor is s az egyiket vekig hasznltam ellenriztem rendszeresen mindent s sose volt baja.
Most van egy nem ltalam ptett de csak kzeli rtk kristllyal szerelt rditechniks sztere kderem ami ha kell elad, DE ! n CSAK 19Mhz-es kvarccal hasznlnm s mivel ilyent jelenleg nem tudok beszerezni (hnapokkal ezeltt googlezgattam meg telefonlgattam s akkor nem sikerlt), gy gy dntttem, hogy az osztt t kell tervezni ha valaki tnyleg utn szeretn pteni. (Majd lesz rajz errl.) Az elektrokontha rul ha jl lttam 38Mhz-eset...
Szerintem szkpon meg kne nzni a kdered, tuti rendbeszedhet a jelenlegi kder ;)
Mrs, kitarts, trelem = siker ::)
dv
Hozzászólás="VÁLASZ" gomb
Villám Dexter / Demrad kazán gyógyítás, hibakódok, tanácsadás a rendeltetésszerű használathoz..
elektronika, reménytelennek látszó készülékek megmentése.
Elérhetőség:
Demrad TELEFONSZÁM új ablakban megnyitva
http://villamdexter.uw.hu/elerhetoseg.html
vagy
https://demrad.hu

Nem elérhető lzoli74

 • Friss "júzer"
 • *
 • Hozzászólások: 3
  • Profil megtekintése
Re:Msorszr FM rdiad
« Válasz #44 Dátum: 2014. Július 31. 09:01:50 »
Szia Dexter!

Amikor a rditechniks cikk utn megptettem a kdert, nagyon sokat caplattam a kristly utn. Aztn vgl az lett, hogy legyrtattam egy kvarcot 19MHz-re. Tnyleg nagyon nehz beszerezni - sajnos. A kder hangminsge tnyleg egsz j s az elz levelemben megfogalmazott hibn kvl ms problmja nincs neki. A pilotjel elgg ronda volt ezrt ptettem egy szinuszostt amivel a 19kHz-s jelet rendbe tettem. Oszciloszkpon vgigellenriztem az ramkrt minden jl mkdik rajta. Bartomtl klcsnkrek egy frekvencia mrt, megmrni tnyleg ez-e a problma, hogy a pilotjel nem pontos.

Az RDS kder a gpben nagyon j! Nem a PIRA fle lett megvve, hanem egy MEGA RDS nvre keresztelt vltozat amelyrl itt lehet ltni videt: https://www.youtube.com/watch?v=OUcYTzFRLW8

Gyakorlatilag mindent tud amit egy RDS modulnak tudnia kell. Teljesen tkletes!

Most az van, hogy megprblom a sztere kdert rendbe tenni. Ha a kristly 19MHz felett rezeg egy kicsivel prhuzamosan kapcsolt kapacitssal kis mrtkben de taln hangolhat lefele. Megltom mit tehetek!
Zoltán