Súgó

Keresés

Mivel az SMF egy erőteljes keresőmotorral rendelkezik, használatának ismerete meglepően sikeres eredményeket nyújt!

 1. Keresés indítása
 2. Szintaxis
  1. Idézőjelek
 3. Egyszerű vagy összetett?
  1. Egyszerű keresés
  2. Összetett keresés

Keresés indítása

Feltételezzük, hogy a fórum az alapértelmezett SMF sablont (vagy annak egy leszármazottját) használja, egy egyszerű Keresés mező (az Összetett keresőre vezető linkkel) kell hogy legyen a felső összezárható részben és egy Keresés opció a főmenüben. Ha nincs, a főmenü Keresés opciója még így is az összetett keresőre mutat.

Szintaxis

Mivel bármilyen karakterkombinációt beírhatsz (és kereshetsz rá), dönthetsz az idézőjelek használata mellett, hogy keresésed hatásos legyen:

Idézőjelek

Dióhéjban annyit, hogy a simple machines forum szavakra keresve a három szó bármelyikére vagy az összes szóra keres, de kettős idézőjelbe téve őket (pl. "simple machines forum") csak a teljes kifejezésre fog keresni.

Egyszerű vagy összetett?

Egyszerű keresés

Az egyszerű keresés használatához (ha be van kapcsolva) mindössze a fentebb körvonalazott alapvető szintaxis ismerete szükséges. Tudnod kell, hogy ez az eszköz az egész fórumon keres az általad meghatározott bármely vagy összes szóra, ami az elmúlt 9999 napban (ami több, mint 27 év) lett elküldve! Tehát a keresés kézben tartásához javasolt az összetett kereső használata.

Összetett keresés

Habár az összetett kereső kezdetben kissé bonyoultnak tűnhet ha sok fórum és alfórum van, meglepően egyszerű, amikor az alapvető összetevőire van lecsökkentve:

Keresési paraméterek beállítása

Válassz egy fórumot, vagy keress az összesben

 • Kategória neve
 • Kategória neve

 • Néhány fórum a navigációs fát felül jeleníti meg helytakarékos, vízszinten módon.
 • A kezdeti megjelenések ellenére valójában három opció létezik a keresésre: a legördülő menüből elérhető Összes szó egyezik és Bármely szó egyezik, valamint a "Egyezés kifejezésként" továbbra is elérhető a fentebb leírt módon.
 • Az alapértelmezett * a Felhasználó szerint mezőben alapvetően egy helyettesítőkarakter, hogy egyezzen minden hozzászólóval. Kérlek vedd figyelembe, hogy egy speciális kereséshez bármely egyszerű felhasználónévvel helyettesítheted, de jelenleg nem kereshetsz több felhasználó szerint, a helyettesítőkaraktert kivéve.
 • Az Eredmények megjelenítése üzenetekként a teljes üzenetet megjeleníti, mely tartalmazza a keresett szót (válasz opcióval), a hagyományos linkelés helyett azonban sokkal több oldalra bontja le az eredményeket, ami fontos lehet, ha egy népszerű szóra vagy kifejezésre keresel.
 • Az Üzenet kora a keresendő hozzászólások minimális és maximális korát határozza meg.
 • A Válassz egy fórumot egy újabb eszközt kínál fel a keresés leszűkítésére, alapértelmezett értéke 'összes' (az egész, vagy még pontosabban, az összes fórum, melyhez van olvasási jogosultságod).
 • A Keresés gomb nem meglepő módon az egész műveletet elindítja, azonban közvetlenül az 'Enter' billenytű lenyomása bármely keresési mezőben néha sokkal kényelmesebb.